راهکار های محکم شدن لثه برای استفاده از دندان مصنوعی

راه‌های سفت شدن لثه برای استفاده از دندان مصنوعی

دندانپزشکی
بدون دیدگاه
7

یکی از شرط‌های استفاده از دندان مصنوعی داشتن لثه‌هایی محکم و سالم است. افرادی که دندان‌های خود را از دست داده اند و می‌خواهند از دندان مصنوعی استفاده کنند با چالش سفت شدن لثه برای دندان مصنوعی درگیر هستند.

پس از کشیدن دندان‌ها، اغلب افراد احساس نرم بودن لثه‌هایشان را دارند و گمان می‌کنند لثه‌هایشان مقاومت لازم برای نگه‌داشتن دندان مصنوعی را ندارد، به همین سبب به دنبال روش یا استفاده از قرص برای سفت شدن لثه هستند. برخی از افراد دیگر پس از مدتی استفاده از دندان مصنوعی متوجه سست شدن و التهاب لثه  هایشان می‌شوند.

بیماری‌های لثه در هر سن و شرایطی بسیار مهم هستند و باید سریع به آن رسیدگی شود؛ اما خوشبختانه این مشکل راه‌حل‌های متعددی دارد و شما می‌توانید با مراجعه به دندان‌پزشک و انجام توصیه‌های مراقبتی در خانه، سلامت لثه‌های خود را به دست آورید.

در این مطلب از مجله پزشکی یک دکتر به استناد به پاسخ دندان‌پزشکان مجرب، راهکارهای سفت شدن لثه برای دندان مصنوعی را بررسی می‌کنیم و به پرتکرارترین سؤالات شما در اینترنت پاسخ می‌دهیم.

برای محکم و مقاوم شدن لثه چه باید کرد؟

ویژگی‌های لثه‌های سالم شامل رنگ صورتی (بدون لکه‌های تیره و خون‌مردگی)، سفت و محکم دارای اتصال مناسب به دندان‌ها و بدون خونریزی هستند. اگر لثه‌های شما قرمز، متورم، دارای خونریزی‌ یا لق شده‌اند و از دندان‌ها فاصله گرفته‌اند، ممکن است به بیماری لثه مبتلا باشید. بیماری لثه یک عفونت جدی است که در صورت عدم درمان می‌تواند به دندان‌ها، استخوان‌ فک و حتی سلامت عمومی بدن شما آسیب برساند.

اما نگران نباشید می‌توانید با رعایت دستورالعمل‌هایی در خانه و درمان‌های تخصصی، وضعیت لثه‌های خود را بهبود دهید و آن‌ها را برای گذاشتن انواع دندان مصنوعی آماده کنید.

برای سفت کردن لثه چه باید کرد؟

یکی از مهم‌ترین علل سست شدن لثه و پیش‌زمینه بیماری‌های لثه عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. افرادی که از دندان مصنوعی استفاده می‌کند باید بیشتر از دیگران به بهداشت دهان خود رسیدگی کنند. هرچه بیشتر به سلامت لثه‌های خود اهمیت دهید در دراز مدت کمتر درگیر مشکلات پس از گذاشتن دندان مصنوعی می‌شوید.

بافت لثه بسیار حساس می باشد به ویژه هنگامی‌ که فشار ناشی از دندان مصنوعی را تحمل می‌کنند. به همین دلیل برای مسواک زدن، مسواک‌های نرم (soft) گزینه مناسب هستند. مسواک‌های نرم بر خلاف تصور عموم جامعه پاک‌کنندگی بسیار خوبی دارند و در مقابل به دندان و لثه‌ها آسیبی نمی‌رسانند. این مدل از مسواک‌ها کاملاً باقی‌مانده‌ی ذرات غذا را پاک‌سازی می‌کند و از تجمع جرم و باکتری‌ها جلوگیری می‌کنند.

منظور از رعایت بهداشت دقیق آن نیست که با مسواک زدن غیراصولی یا افراط در استفاده از انواع دهان‌شویه‌ها، موجب تضعیف سلامتی و آسیب دیدن لثه‌ها شوید.

در برخی از افراد سست و شل شدن لثه به دلیل کمبود برخی از ویتامین‌ها و ریزمغذی‌ها  می باشد. مصرف میوه و سبزی‌ها و رعایت کردن رژیم غذایی سالم سلامت عمومی بدن و داشتن لثه‌هایی سالم ضروری است. غذاهای شیرین و اسیدی برای لثه‌های ملتهب و سست بسیار مضر است و تا جای ممکن این دسته از خوراکی‌ها را از سبد غذایی خود حذف کنید و به جای آن‌ها از فیبر غلات کامل، میوه و سبزی‌ها و منابع پروتئینی کامل استفاده کنید.

یکی از اثرگذارترین کارهایی که می‌توانید برای محکم شدن لثه‌هایتان انجام دهید، ترک سیگار و دخانیات است.  نیکوتین موجود در سیگار خون‌رسانی لثه را کند می‌کند و باعث می‌شود سطح ایمنی لثه‌ها کاهش یابد و عوارضی همچون تحلیل لثه، خونریزی و سست شدن لثه را به دنبال داشته باشد.

راه های خانگی برای تقویت لثه

درمان‌های خانگی تقویت لثه، ممکن است به تسکین موقتی علائم بیماری لثه کمک کنند اما مشورت با یک دندان‌پزشک متخصص همیشه بهترین اقدام است. به یاد داشته باشید که این درمان‌های خانگی جایگزینی برای مراقبت‌های دندانپزشکی حرفه‌ای نیستند. اگر در مورد سلامت لثه خود سؤال یا نگرانی دارید، حتماً با یک متخصص بهداشت دهان و دندان مشورت کنید. راهکارهای خانگی تقویت لثه هیچ‌گاه مانند درمان تخصصی، بیماری لثه را درمان نمی‌کنند بلکه فقط شدت علائم ان را کاهش می‌دهند.

راهکار های سفت کردن لثه در خانه

با این حال، در کنار درمان‌های تخصصی در دندانپزشکی، چند روش خانگی نیز وجود دارد که ممکن است به تقویت لثه‌ها و کاهش التهاب ان کمک کند:

  1. قرقره کردن آب نمک:

نمک به کاهش التهاب و از بین بردن باکتری‌های مضر از لثه‌ها کمک می‌کند. یک قاشق چای خوری نمک را در یک فنجان آب گرم مخلوط کنید. از این محلول به عنوان دهانشویه دو بار در روز استفاده کنید.

  1. روغن میخک:

روغن میخک دارای خواص ضد التهابی و ضد میکروبی است که می‌تواند به تسکین درد لثه و مبارزه با عفونت کمک کند. می‌توانید یک قطره روغن میخک را مستقیماً روی لثه‌های آسیب‌دیده بمالید یا آن را با یک قاشق چایخوری روغن نارگیل مخلوط کرده و از آن به عنوان دهان‌شویه خانگی استفاده کنید.

  1. آلوئه ورا:

آلوئه ورا به دلیل خواص ضد التهابی و ضد میکروبی کاملا شناخته شده است که می‌توانید در خانه با استخراج ژل ان از برگ‌های طبیعی الوئه‌ورا لثه خود را تقویت کنید. می‌توانید ژل آلوئه ورا را مستقیماً روی لثه‌های خود بمالید یا از دهان‌شویه حاوی آلوئه ورا استفاده کنید.

  1. زردچوبه:

زردچوبه دارای خاصیت ضد التهابی قوی کورکومین است که می‌تواند به کاهش التهاب لثه کمک کند و باعث تقویت لثه در خانه شود. می‌توانید یک خمیر از پودر زردچوبه و آب درست کنید و آن را روی لثه‌های خود بمالید، یا از دهان‌شویه حاوی زردچوبه استفاده کنید.

  1. رژیم غذایی سالم:
  • رژیم غذایی سالم که سرشار از میوه‌ها، سبزی‌ها و غذاهای کامل باشد، می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن  شما در مبارزه با عفونتها کمک کند.
  • همچنین باید از مصرف غذاهای قندی و فرآوری شده که می‌توانند التهاب را افزایش دهند، خودداری کنید. بسیاری از دندان‌پزشکان به بیماران خود توصیه می‌کنند برای داشتن لثه‌های صورتی، محکم و سالم از مواد غذایی حاوی ویتامین ث استفاده کنید. دریافت روزانه ویتامین ث به‌ سلامت لثه‌ها و تسهیل جریان خون در آن‌ها کمک می‌کند.

بیماری پریودنتال اعم از سست شدن بافت لثه یک بیماری جدی است که در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به از دست دادن دندان و مشکلات سلامتی دیگر شود. یک متخصص دندان‌پزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان می‌تواند علت بیماری لثه شما را به درستی تشخیص دهد و بهترین برنامه درمانی را برای شما توصیه کند.

محکم شدن لثه در طب سنتی

در طب سنتی برای محکم شدن لثه راهکارهایی ارائه شده‌اند که اساس این درمان‌ها استفاده از گیاهان دارویی، پیروی از رژیم غذایی ویژه و استفاده از ضمادهای گیاهی است. برای دریافت دستور عمل‌های طب سنتی برای محکم شدن لثه باید به متخصصان این رشته مراجعه فرمایید تا پس از معاینه شما نسخه درمانی مربوطه را تجویز کنند.

بسیار از افراد مایل‌اند ابتدا از روش‌های طب سنتی و با گیاهان دارویی بیماری‌های خود را درمان کنند. درمان‌های طب سنتی در برخی موارد بسیار کارآمد هستند، اما در مورد بیماری‌های لثه شرایط کمی حساس‌تر است و بهتر است پس از مشاهده اولین علائم التهاب و سست شدن لثه به دندان‌پزشک متخصص مراجعه فرمایید.

سن مناسب برای گذاشتن دندان مصنوعی

به طور کلی، هیچ سن خاصی برای گذاشتن دندان مصنوعی تعیین نشده است. گذاشتن دندان مصنوعی تحت تأثیر عواملی مانند سلامت کلی دهان و دندان، تعداد دندان‌های ازدست‌رفته شما بستگی دارد و می‌توانید در هر سنی از دندان مصنوعی استفاده کنید و از لبخند خود لذت ببرید.

سن مناسب برای گذاشتن دندان مصنوعی

برخی از افراد ممکن است در سنین جوانی به دلیل از دست دادن زودهنگام دندان‌ها به دلیل پوسیدگی، آسیب یا بیماری‌های دیگر تعدادی از دندان‌های خود از دست داده باشند و نیاز به دندان مصنوعی یا کاشت ایمپلنت داشته باشند. در حالی که برخی دیگر ممکن است تا سنین ۷۰ یا ۸۰ سالگی یا بیشتر، دندان‌های طبیعی خود را داشته باشند و نیازی به استفاده از دندان مصنوعی ثابت یا متحرک نداشته باشند.

اگر قصد دارید جای خالی دندان‌هایتان را پر کنید، مهم است که با یک دندان‌پزشک متخصص زیبایی و ترمیمی مشورت کنید تا در مورد انواع روش‌های جایگزینی دندان از دست رفته اطلاعات کسب کنید و بهترین را ه را برای جبران جای خالی دندان‌هایتان انتخاب کنید. دندان‌پزشک متخصص وضعیت دهان و دندان شما را ارزیابی کرده و به شما کمک کرده تا تصمیم بگیرید که آیا دندان مصنوعی برای شما مناسب است یا خیر.

آیا لق شدن دندان مصنوعی به دلیل سست شدن و تحلیل لثه است؟

لق شدن دندان مصنوعی مشکلی رایج است که می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. تغییرات دهان مانند از دست دادن دندان‌های بیشتر یا تغییر شکل استخوان فک و تحلیل لثه می‌تواند باعث شل شدن دندان مصنوعی شما شود.

اگر دندان مصنوعی شما به درستی جا نیفتاده باشد یا بیش از حد روی لثه‌ها فشار وارد کند، می‌تواند به مرور زمان باعث لق شدن آن شود. این امر به ویژه در مورد دندان مصنوعی‌های جدید که هنوز به دهان شما عادت نکرده‌اند، رایج است.

لق شدن دندان مصنوعی علائمی مانند حرکت دست دندان مصنوعی در دهان، سایش و زخم شدن لثه، درد و ناراحتی در هنگام جویدن و ملتهب شدن لثه دارد. اگر از دندان مصنوعی استفاده می‌کنید و هر یک از این علائم را داشتید آن را نادیده نگیرید و در اولین فرصت به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید تا لثه و استخوان فک شما  آسیب جدی نبینند.

افرادی که با مشکل لق شدن دندان مصنوعی مواجه‌ هستند به طور کلی سه راه درمان که شامل کاشت ایمپلنت‌های دندانی، آسترگذاری مجدد دندان مصنوعی و تنظیم یا تعویض دندان مصنوعی است را در پیش رو دارند. دندان‌پزشک متخصص درمان مناسب آن‌ها را با توجه به وضعیت لثه و استخوان فک وی مشخص می‌کند.

اگر به تازگی شروع به استفاده از دندان مصنوعی کرده‌اید و نگران ان هستید که با مشکل لق شدن دندان مصنوعی مواجه شوید، می‌توانید نکات مراقبتی زیر را انجام دهید:

  • معاینات منظم دندانپزشکی: برای معاینات و تمیز کردن منظم دندان مصنوعی خود به دندان‌پزشک مراجعه کنید.
  • مناسب بودن دندان مصنوعی: از دندان مصنوعی که به درستی در دهان شما جا می‌شود و به صورت اصولی و دقیق قالب‌گیری شده است، استفاده کنید.
  • رعایت بهداشت دهان: به طور مرتب و صحیح از دندان مصنوعی خود مراقبت کنید. دندان مصنوعی خود را هر روز با مسواک و خمیر دندان ملایم بشویید و  از دهان‌شویه های ضد عفونی کننده، استفاده کنید.
  • کنترل خشکی دهان: اگر خشکی دهان‌ دارید، از آدامس‌های بدون قند یا آب دهان مصنوعی برای افزایش تولید بزاق استفاده کنید.

دندان مصنوعی باعث تحلیل و سایش لثه می‌شود؟

یکی از عوارض استفاده غیراصولی از دندان مصنوعی، تحلیل لثه است. دندان مصنوعی که به ‌درستی قالب‌گیری نشده باشد و روی قوس دندانی قرار نگیرد به مرور زمان با سایش بافت لثه موجب تحلیل لثه می‌شود. در اثر تحلیل لثه، خط لثه عقب نشینی می‌کند و ریشه دندان‌ها و استخوان فک نمایان می‌شوند.

هنگامی ‌که بافت لثه تحلیل می‌رود و سست می‌شود، دندان مصنوعی مانند روز اول در جای خود محکم نیست و حرکت می‌کند. لق شدن دندان مصنوعی در اثر تحلیل لثه برای فرد بسیار آزار دهند است و او درگیر عوارضی همچون خونریزی لثه‌ها، درد، تورم و بوی بد دهان می‌شود.

افرادی که در اثر افزایش سن و عوامل دیگر دچار تحلیل لثه می‌شوند و نمی توانند از دندان مصنوعی استفاده کنند، باید سریعاً به یک پریودنتیست برای درمان بیماری لثه خود مراجعه کنند. اگر این مشکل به موقع درمان نشود، می‌تواند منجر به از دست دادن دندان، مشکلات استخوانی و سایر مشکلات سلامتی شود.

یکی دیگر از نشانه‌های تحلیل لثه در اثر استفاده از دندان مصنوعی، زخم شدن لثه است. با دیدن قرمزی، تورم و سوزش در لثه و بافت نرم دهان که در تماس با دندان مصنوعی است، با دندان‌پزشک خود در میان بگذارید.

چه مدت بعد از کشیدن دندان، می‌توانیم دندان مصنوعی بگذاریم؟

پس از کشیدن دندان و کاهش التهاب لثه، می‌توانید برای گذاشتن دندان مصنوعی اقدام کنید. زمان گذاشتن دندان مصنوعی پس از کشیدن دندان به سلامت کلی دهان و دندان شما، تعداد دندان‌های از دست رفته و پروسه درمان شما بستگی دارد. اکثر دندان‌پزشکان توصیه می‌کنند قبل از گذاشتن دندان مصنوعی، ۶ تا ۸ هفته صبر کنید تا لثه‌ها و استخوان‌ها به طور کامل بهبود یابند و ساخت دندان مصنوعی در لابراتوار دندانپزشکی تکمیل شود.

اگر تمامی دندان‌های خود را کشیده‌اید و می‌خواهید از دندان مصنوعی استفاده کنید احتمالاً دندان‌پزشک تا آماده شدن دندان مصنوعی اصلی شما، یک دست دندان مصنوعی فوری به شما تحویل می‌دهد. دندان مصنوعی فوری موقتی است و ممکن است به‌اندازه دندان مصنوعی معمولی که بعداً ساخته می‌شود، راحت یا مناسب نباشد.

اگر می‌خواهید بدانید پس از کشیدن دندان‌هایتان، از چند روز بعد می‌توانید از دندان مصنوعی استفاده کنید باید دندان‌پزشک خود بپرسید. ایشان دقیق‌ترین جواب را به شما خواهند داد.

خلاصه مطالب گفته شده:

سست، تحلیل و زخم شدن لثه در اثر استفاده دندان مصنوعی یکی از مشکلاتی است که برخی افراد به آن مبتلا می‌شوند و خود ان نیز عوارضی مانند لق شدن دندان مصنوعی، عدم کارکرد صحیح دندان مصنوعی برای جویدن، درد و التهاب لثه را به همراه دارد. در نتیجه توجه به سلامت لثه‌ها و مراقبت صحیح از آن‌ها برای افرادی که از دندان مصنوعی استفاده می‌کنند بسیار حائز اهمیت است.

بهترین راه‌حل سفت کردن لثه برای استفاده از دندان مصنوعی را دندان‌پزشک برایتان تجویز می‌کند. دندان‌پزشکان با دانش تخصصی خود و آگاهی همه ‌جانبه به وضعیت سلامتی شما درمان مناسب برای سفت شدن لثه را به شما ارائه می‌کنند.

اگر می‌خواهید از روش‌های سفت شدن لثه در خانه استفاده کنید، حتماً قبل از آن با یک دندان‌پزشک متخصص مشورت کنید تا شخصاً آسیبی به لثه‌هایتان وارد نکنید.

متخصص ارتودنسی اصفهان
متخصص ایمپلنت اصفهان
کامپوزیت کردن دندان در اصفهان
لمینت دندان در اصفهان (لمینت سرامیکی)

مقالات پیشنهادی مرتبط:

سایت های مفید پزشکی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید