ایمپلنت فوری یایک روزه چیست ؟

دندانپزشکی
بدون دیدگاه
208

ایمپلنت فوری از لحاظ تکنیک کارگذاری با ایمپلنت های دیگر متفاوت است .در کاشت ایمپلنت فوری یا ایمپلنت یک روزه اگر طول و عرض استخوان مناسب باشد و تراکم استخوان هم به صورت ایده آل وجود داشته باشد نیازی نیست سه ماه برای کاشت پروتز صبر کنید . می توانید پروتز موقت نصب کنید سپس بعد از سه تا پنج ماه آن را با پروتز نهایی تعویض کنید .

پروتز اولیه ای که برای کاشت ایمپلنت فوری استفاده می شود از مواد پلاستیکی سبک ساخته می شود . این پروتز از جنس فلز یا چینی نیست و کمی کوتاه تر از سطح جونده است .این ویژگی ها باعث می شود تا زمان جوش خوردن ایمپلنت فشار کمتری به آن وارد شود .

جای گذاری ایمپلنت دندان به جای دندان تخریب شده می تواند به دو صورت انجام شود :۱- بعد از ترمیم محل کشیده شدن دندان ۲- هم زمان با کشیدن دندان

در گذشته هنگامی که دندانی کشیده می شد دو الی سه ماه باید زمان می گذشت تا کاشت ایمپلنت انجام شود . در حال حاضر با پیشرفت علم و تولید مواد جدید توسط تکنولوژی پیشرفته امروزی  این امکان به وجود آمده است که بتوان هم زمان با کشیدن دندان ،  جراحی ایمپلنت نیز انجام داد که با آن ایمپلنت فوری یا یک روزه می گویند .

تصمیم گیری درمورد کشیدن دندان و یا ایمپلنت فوری نیازمند دقت و توجه زیادی می باشد. ایمپلنت هایی که به صورت فوری انجام می شوند میزان موفقیت زیادی داشته اند. ایمپلنت دندان جایگزینی عالی برای دندان از دست رفته است که امروزه محبوبیت آن به شدت رو به افزایش است. ایمپلنت از یک پست(پایه)تیتانیومی تشکیل شده که در استخوان فک جایگذاری می‌شود.

مزیت های ایمپلنت فوری

  1. کم شدن زمان درمان
  2. راحتی بیشتر بیمار و تقویت ساپورت بافت نرم(لثه)
  3. محافظت از استخوان ها و کاهش ریمودلینگ استخوان
  4. هماهنگی بهتر لثه با تاج

ایمپلنت فوری

ایمپلنت فوری در چه مواردی انجام نمی شود؟

  • در صورتی که تراکم استخوانی اپیکالی ناچیز است
  • در صورتی که دهی سنس یا فنستریشن استخوانی وجود دارد
  • در صورتی که عفونت یا پاتولوژی پری اپیکال وجود دارد
  • در صورتی که بیوتایپ لثه نازک است
  • حداقل بافت کرانیتیزه وجود دارد
  • در صورتی که فرد دارای بیماریهای سیستمیک مثل دیابت باشد.
  • در صورتی که فرد سیگاری باشد.

امروزه درمان بصورت ایمپلنت فوری رو به افزایش می باشد. در این روش پس از ۴۸ ساعت بعد از جراحی ایمپلنت تاج موقتی روی دندان قرار داده می شود و فقط جوش خوردن دندان ها باقی می ماند. قبل از رسیدن دندان به مرحله کشیدن می توان با رسیدگی سریع و پرکردن دندان و نیز روکش دندان بلافاصله بعد از پر کردن و یا عصب کشی از خراب شدن دندان و از دست رفتن آن جلوگیری کرد.

ایمپلنت فوری نیازمند پیش زمینه های زیر است:

  • نداشتن تورم، عفونت، بیماری‌های لثه و التهاب در محل کاشت ایمپلنت. عفونت معمولا باعث پس زدن ایمپلنت می‌شود.
  • تراکم و کیفیت بافت استخوانی در محل کاشت ایمپلنت باید به اندازه‌ای باشد که امکان التیام زخم، پوشاندن حفره خالی دندان و احاطه کردن ایمپلنت را داشته باشد. از آنجا که ایمپلنت با استخوان فک جوش می‌خورد، لذا کودکان نمی‌توانند از این روش استفاده کنند چرا که هنوز استخوان‌های آن‌ها به طور کامل رشد نکرده‌اند. در بزرگسالانی که فک آن‌ها تراکم استخوانی کافی ندارد ممکن است از پیوند استخوان یا ایمپلنت‌های مینی استفاده شود.
  • داشتن سلامت عمومی. از آنجا که کاشت ایمپلنت نیاز به جراحی دارد، لذا داشتن سلامت عمومی لازم است. کشیدن سیگار، مصرف الکل یا ابتلا به دیابت شانس موفقیت کاشت ایمپلنت را کاهش می‌دهند. چرا که این شرایط، فرآیند ترمیم زخم و جایگیری ایمپلنت را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • تعهد در تمیز نگه داشتن دهان. کاشت ایمپلنت نیازمند دقت بالا در حفظ بهداشت دهان و دندان است. تعهد استفاده روزانه از مسواک و نخ دندان و انجام معاینات دوره‌ای ضروری است. رعایت این نکات، به حفظ بهداشت دهان و در نتیجه سلامت و استحکام سایر دندان‌ها نیز کمک می‌کند.
  • پرهیز از فشردن دندان‌ها بر روی هم. فشردن دندان‌ها بر روی هم یا دندان قروچه، شانس کاشت موفقیت آمیز ایمپلنت را کاهش می‌دهد.

ایمپلنت فوری

تفاوت ایمپلنت فوری با ایمپلنت

به طور کامل ایمپلنت نوعی روشی است که با جایگذاری تمام ریشه و تاج دندان کارکرد هایی مانند دندان های طبیعی برای فرد داشت در این شیوه به طور معمول ۳ تا ۴ ماه زمان احتیاج  دارد که فرایند جوش خوردن کامل شود جای دندان تا پوشنده شدن روی لثه تا مدت زمان حاضر شدن تاج و روکش و قرار گرفتن تاج نهایی خالی می ماند اما در ایمپلنت فوری در همان لحظه جراحی پروتز به گونه ی کوتاه مدت نصب می گردد وپس ازگذشت  چند ماه با پروتز اصلی تعویض میگردد.

پروتزی که در ایمپلنت فوری مورد  استفاده قرار داده می شود  از نوعی پلاستیک سبکی هست که تا موقع فرایند جوش خوردن فشاربسیاری روی ریشه نمی اورد . سپس فردا در زمان درمان خود هم می نواند به اسانی حرف بزند،غذا بخورد و زیبایی دندان های خود را حفظ کند و همانا هزینه ی ایمپلنت تا حدودی مختلف است.

مراقبت های بعد از ایمپلنت فوری

پس از انجام ایمپلنت فوری عادت های اشتباه خود مانند دندان قروچه و سیگار کشیدن را کنار بگذارید زیرا برای ایمپلنت فوری ضرر دارد . سلامت دهان و دندان های خود را به خوبی رعایت کنید و زمانی را برای آن انتخاب کنید که دندان ها وضعیت خوبی داشته باشند . عفونت لثه و دهان خود را کنترل کنید .

پس از ایمپلنت فوری حتما از ورزش های سنگین و کار های سنگین خودداری کنید . به طور کلی افرادی که خواهان گذاشتن ایمپلنت فوری هستند باید اصلاعات و اگاهی کافی و لازم را قبل از شروع درمان داشته باشند.

 

مراقبت های بعد از ایمپلنت فوری

 

در این روش ایمپلنت بلافاصله پس از عمل جراحی خارج کردن دندان، داخل ساکت دندان جایگذاری می شود تا عمل جوش خوردن استخوان با ایمپلنت صورت بگیرد و در این روش پس از جراحی ایمپلنت،در همان روز تاج موقتی روی ایمپلنت قرار داده می شود و در مدت جوش خوردن استخوان باقی می ماند که زیبایی لبخند با این روکش موقت از روز اول جراحی تامین میشود. سپس در پایان دوره التیام یا جوش خوردن، دندان موقتی با تاج دائمی جایگزین می شود.در این روش ( ایمپلنت فوری) بیمار هیچ روزی بدون دندان نمی ماند.

در روش معمولی کاشت ایمپلنت دندان  پس از کشیدن دندان باید موقتاً از دندان مصنوعی یا بریج دندان استفاده کنید و یا حتی جای آن را خالی بگذارید تا زمانی که محل کشیدن دندان التیام پیدا کند.

سپس پایه ایمپلنت در استخوان فک کاشته می‌شود و باز هم باید چند ماه منتظر بمانید تا زمانی که ایمپلنت دندان  آماده دریافت روکش شود. بنابراین ممکن است چهار تا شش ماه جای دندانتان خالی بماند و نتوانید از ایمپلنت خود استفاده کنید.

کاربرد های ایمپلنت فوری

چه جایگزینی فقط یک دندان غائب مد نظر باشد، چه لازم باشد چندین کاشت دندان برای ترمیم کل دهان انجام شود، ایمپلنت فوری روشی سریع، بادوام و مطمئن برای جایگزینی دندان‌ها به شمار می‌رود.

جایگزنی یک دندان غائب: دندانپزشک کاشت دندان مورد نظر را در یک روز انجام می‌دهد.

جایگزینی چند دندان غائب: چند دندان غائب را نیز می‌توان با ایمپلنت فوری و دندان‌های مصنوعی ثابت یا متحرک با پایه ایمپلنت در یک روز جایگزین کرد.

ترمیم کل دهان: جایگزینی تمام دندان‌ها با ایمپلنت و دندان مصنوعی یکی دیگر از کاربردهای فوق العاده کاشت فوری دندان است.

دندان مصنوعی ترکیبی All on Four : چهار ایمپلنت در هر فک قرار داده می‌شود. این ایمپلنت‌ها دندان‌های مصنوعی را که روی آن‌ها قرار می‌گیرد، نگه می‌دارند و قوس کامل دندانی را بازسازی می‌کنند.

کاربرد ایمپلنت فوری

قیمت ایمپلنت فوری

بسیاری از افراد که قصد کاشت ایمپلنت فوری دارند همان ابتدا قیمت آن را می پرسند و برایشان سؤال است که قیمت ایمپلنت فوری چقدر بیشتر از ایمپلنت معمولی است ؟ در حالت کلی می توان گفت قیمت ایمپلنت فوری بین ۱۵ الی ۲۰ درصد بیش تر از ایمپلنت معمولی است زیرا پروسه ی انجام کار آن فرق دارد و مواد ومتریال اضافی نسبت به ایمپلنت معمولی نیاز دارد . برای اطلاع یافتن از قیمت دقیق آن می توانید با دکتر محمد عاطفت در تماس باشید .

آیا پیش از ایمپلنت یک روزه یا ایمپلنت فوری نیاز به عمل پیوند استخوان یا لیفت سینوس است؟

زمانی نیاز به پیوند استخوان است که حجم استخوان فک برای کاشت ایمپلنت کافی نباشد . البته لازم است بدانید خود پیوند استخوان موجب تغییر در تراکم استخوان موجود نمی شود همان طور که اشاره شد اگر استخوان موجود به اندازه کافی متراکم باشد که بتواند صرف نظر از پیوند استخوان پایه ایمپلنت را در خود نگه دارد می توان کاشت ایمپلنت و جراحی پیوند استخوان را هم زمان انجام داد .

در این وضعیت عمل پیوند استخوان با هدف پایداری مکانیکی اولیه پایه انجام نمی شود و هدف از انجام آن تنها افزایش ارتفاع استخوان حمایت کننده است .اگر استخوان فک نازک باشد باید به پیوند استخوان زمان داد تا تراکم کافی را دراستخوان فک ایجاد کند وپس ازطی شدن دوره درمان فرایند کاشت انجام شود .می توان گفت بسته به این که چه نوع ماده ای برای پیوند استخوان استفاده شود زمان بهبود آن نیز متفاوت است .

سریع ترین زمان ممکن برای کاشت ایمپلنت ، زمانی است که استخوان پیوند داده شده از بدن خود بیمار گرفته شود . سریع ترین زمان ممکن برای کاشت ایمپلنت حدود ۳ الی ۴ ماه است . بین زمان کاشت ایمپلنت فوری و معمولی (ایمپلنت همراه با جراحی) حدود یک سال تفاوت زمانی وجود دارد . همان طور که به آن اشاره شد برای انجام ایمپلنت فوری شرایط جسمی بیمار اهمیت زیادی دارد .

به طور مثال اگر ریشه دندان توسط جراحی لثه خارج شود ۲ تا ۸ هفته زمان لازم است تا کاشت فوری ایمپلنت انجام شود . چون باید بافت های نرم در حفره های دندان بهبود یابند  یا مثلا در صورتی که یکی از دندان های فک بالا و در نواحی جلوی دندان نیاز به کشیدن داشته باشد در این شرایط نوک پایه ایمپلنت که با استخوان فک در حفره درگیر شده، پایداری اولیه را ایجاد می‌کند که برای موفقیت آمیز بودن کاشت ایمپلنت یک روزه ضروری است.

در چنین شرایطی معمولاً نیازی به پیوند استخوان پس از خارج کردن ریشه دندان نمی باشد اما برخی از دندانپزشکان به منظور به حداقل رساندن انقباض استخوان فک این عمل را انجام می دهند.

برای کاشت ایمپلنت فوری در ناحیه عقب استخوان فک بالا ، معمولا  تراکم استخوان برای نوک پایه ایمپلنت کافی نیست و پیش از کاشت ایمپلنت باید از عمل لیفت سینوس یا پیوند استخوان استفاده کرد . این که کاشت ایمپلنت هم زمان با لیفت سینوس باشد یا پس از بهبود آن بستگی به نظر پزشک دارد .

دندانپزشک با توجه به محل کاشت پایه ایمپلنت ، مقدار و کیفیت استخوان فک موجود در خصوص کاشت ایمپلنت فوری تصمیم گیری می کند . پایه ایمپلنت زمانی که در استخوان فک قرار می گیرد صرف نظر از نوع پیوند استخوان یا لیفت سینوس انجام گرفته باید پایداری اولیه کافی را داشته باشد در غیر این صورت دندانپزشک باید منتظر بماند تا دوره بهبود پیوند استخوان طی شود سپس اقدام به کاشت ایمپلنت کند .

پس از این که میزان تراکم استخوان افزایش پیدا کرد دندانپزشک می تواند کاشت ایمپلنت فوری را انجام دهد . راهنماهای متعددی برای عمل پیوند استخوان و کاشت دندان وجود دارد اما نمی توان گفت که یک قانون کلی برای تمام بیماران وجود دارد و نحوه درمان هر فرد می تواند متفاوت باشد .

منبع :مرکز لبخند

متخصص ارتودنسی اصفهان
متخصص ایمپلنت اصفهان
کامپوزیت کردن دندان در اصفهان
لمینت دندان در اصفهان (لمینت سرامیکی)

مقالات پیشنهادی مرتبط:

سایت های مفید پزشکی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید